Search icon

    Dåpsdagen i Fosnavåg

    Den 8. november 2022 ble Havila Capella døpt av gudmor Hege Sævik Rabben. Vi foreviget den store dagen med bilder.

     

    Tekst og bilder: Josefine Spiro

    Mange hundre mennesker har tatt turen til Mjølstadneset i Fosnavåg, Herøy – som er reder Per Sævik sin hjemkommune – for å få med seg begivenheten.

    Det er åpent skip, og der inne blir det servert både kake, boller og saft til alle som vil ha. Disse to karene har allerede vært inni skipet, og er snart klare for å synge på kaia sammen med resten av Einedalen skulekor.

    Men først spiller Kvalsvik og Nerlandsøy Musikkorps opp stemningen...

    Før kommunikasjonsansvarlig Lasse Vangstein ønsker alle velkommen og introduserer administrerende direktør Bent Martini.

    Nå er det virkelig folksomt på kaia!

    Administrerende direktør i Havila Kystruten, Bent Martini, forteller litt om Havila Kystrutens sin trange fødsel som har ført til at vi ikke er helt i rute i forhold til den opprinnelige tidsplanen. Ingen hadde planlagt et konkursrammet verft, en verdensomfattende pandemi eller krig i Ukraina.

    Det er også pandemien som er grunnen til at Havila Capella blir døpt først i dag, nesten ett år etter at hun hadde sin jomfrutur i desember 2021. Vi må jo feire på en skikkelig måte!

    – Disse skipene er bygget for fremtiden, og når det gjelder bærekraft, miljø og sikkerhet, er vi kommet lenger enn alle andre, sier Martini.

    I 2018 var det ikke mange som trodde det ville være mulig å seile utslippsfritt i verdensarvfjordene allerede i 2022 – fire år før kravet fra norske myndigheter trer i kraft. Men både Havila Capella og Havila Castor har gjort det allerede, og de seiler også utslippsfritt inn andre sårbare fjorder.

    Etter Martini sin tale, får reder Per Sævik ordet. Han er tydelig rørt da han snakker om den stolte skipsstjerna.

    Etterpå blir vi servert to rørende sanger av Einedalen skulekor, med dirigent Sølvi Nerem Berg i spissen.

    Så er tiden inne for det store øyeblikket...

    Gudmor Hege Sævik Rabben døper Havila Capella med fossevann fra Geiranger.

    Fra venstre: Hotellsjef Anton Abrahamsen, reder Per Sævik, gudmor Hege Sævik Rabben, admin. dir. Bent Martini og kaptein Tom Rune Einarsen.

    Etter seremonien, er det klart for lunsj for spesielt inviterte gjester i Havrand restaurant.

    Ordfører i Herøy, Bjørn Prytz (til venstre) er den første som taler under lunsjen. Til høyre: reder Per Sævik.

    Havila Kystruten fikk flere gaver. Her ser vi Bent Martini vise fram et kunstverk overrakt av Jan Magne Goksøyr på vegne av Hav Design AS som har designet de fire kyst-cruiseskipene.

    – Kystrutene fikk navnene sine etter en navnekonkurranse som pappa (Per Sævik) arrangerte for barnebarna sine med tema «Havila + Stjernenamn». Aurora og Trym (søskenbarn) foreslo «Havila Capella», forteller gudmor Hege Sævik Rabben, og fortsetter:

    – Havila-navnet er hentet fra 1. mosebok, der det står om landet ved Edens hage som heter Havila. I det landet var der gull og gullet var godt

    Capella er en av de klareste stjernene på den nordlige himmelen. Den blir sett som én stjerne, men består egentlig av fire stjerner som sirkler om hverandre. De to største er to gule, lyssterke kjemper, mens de to andre er kjølige, røde dverger. De største er nesten åtti ganger mer lyssterk enn sola, har over tjue ganger større diameter enn sola, og ligger mer enn 40 lysår unna oss. Det betyr at det vil ta deg 40 millionar år å fly dit.

    Elise Nærø (som tok 4. plass i The Voice i 2017) synger de to passende låtene «Stein på Stein» av Postgirobygget, og «Heime her» som hun har skrevet og komponert selv.

    Fra venstre: Liv og Per Sævik, Tom Rune Einarsen (kaptein), og Hege og Kjell Rabben.


    (Ved mobilvisning, snu telefonen for å se hele bildet)

    Tusen takk til alle hardtarbeidende bidragsytere som har stått på for å gjøre denne dagen minneverdig. Ikke minst, er vi glade og takknemlige for alle de hundrevis av menneskene som møtte opp på kaia for å feire sammen med oss!

    Hilsen alle oss i Havila Kystruten.